Strudel cu mere:
Ingrediente: 1 pachet de foi de placinta; 1 kg de mere; 3 plicuri de zahar vanilat; 2 linguri de zahar; 1 lingura de scortisoara macinata; cateva picaturi de esenta de rom; ulei; 5 nuc.
Mod de preparare: Dupa ce merele au fost taiate si razuite, adaugam zaharul, zaharul vanilat, scortisoara si esenta de rom. Ungem foile de placinta cu ulei si le punem una peste alta pana cand terminam tot pachetul. Peste foi adaugam amestecul de mere si rulam pana la jumatate pe latime. Apoi, din cealalta parte rulam tot pana la jumatate si taiem pe jumatate rulourile. Ele trebuie puse cu "incheietura" dedesubt, astfel incat sa nu se poata desprinda in timpul coacerii. Le ungem cu ulei iar deasupra punem miez de nuca. Se da cuptor (180°C) timp de minute 30 minute. Dupa ce au fost scoase si s-au "odihnit” 20 de minute, sunt pudrate cu zahar.
Tofu cu legume
Ingrediente: 3 dovlecei; 2 vinete; 3 cepe; 2 teline; 1 ardei gras; 1 praz; 1 cutie de tofu; 200 g ciuperci; 5 linguri ulei de masline; 2 linguri otet de mere, cimbrisor, sare, piper.
Mod de preparare: Doveleceii, vinetele, ceapa, prazul, ciupercile, ardeii si telina sunt taiate si puse intr-un vas. Se adauga peste ele piper, sare, otet si doua lingura de ulei de masline. Sunt laste cateva minute pentru a se „inrudi” unele cu altele. Dupa ce au devenit „rude”, sunt puse intr-o tava intr-un strat generos. Peste legume se pune tofu taiat cubulete. Se adauga 2 linguri ulei si cimbrisor. De dorit ar fi ca tava sa fie acoperita cu o folie de aluminiu. Tava este pusa la cuptor la o temperatura de 190-200 grade Celsius, timp de 35 minute. Dupa timpul mentionat, tava este scoasa, se inlatura folia si se mai stropeste cu o lingura de ulei continutul. Se mai da la cuptor 10 minute pentru gratinare.
Salata de naut
Ingrediente: 1 conserva naut (400 gr); 1 borcan de ciuperci (280 gr); ardei gras; 3 graunti usutori pisat, zeama de lamaie, sare, piper, 2 linguri ulei de masline.
Mod de preparare: Ingredientele mentionate se amesteca si se condimenteaza cu sare si piper. Peste ele se adauga cele doua linguri de ulei de masline. Se pot adauga si seminte de susan coapte in tigaie fara ulei. Se serveste rece.
Cartofi cu ciuperci
Ingrediente: 500 g cartofi; 250 g ciuperci; o jumatate lingura faina; nucsoara; o ceapa; patrunjel; marar; zeama de lamiie; ulei; sare.
Mod de preparare: Dupa ce ciupercile au fost spalate si tocate, sunt calite in putin ulei impreuna cu ceapa tocata. Se adauga faina, sare, verdeata, nucsoara si zeama de lamaie.
Dupa ce am ales cartofi de aceeasi marime, ii curatam, ii frecam cu sare si ii punem la cuptor. Dupa ce s-au copt, sunt taiati la un capat, cat sa stea drepti si se scoate miezul. Miezul scos se amesteca cu ciupercile. Cartofii umpluti se aseaza intr-o tava unsa si se introduc in cuptor pana se gratineaza.
Chiftelute de cartofi cu sos de rosii
Ingrediente: 5-6 cartofi, 4-5 catei de usturoi, faina, ulei, 2 rosii,o ceasca mica de bulion, 1 ceapa, busuioc, 1 gogosar(ardei)verdeata, vegeta, sare, piper.
Mod de preparare: Cartofii se fierb in coaja. Dupa ce s-au racit se dau prin razatoarea mare,se adauga usturoiul pisat, o lingura de vegeta, o lingura de faina si se amesteca. Se ia cu o lingura din compozitie, se da forma unei chiftele, se da prin faina si se prajeste in ulei incins.Pentru sos: ceapa si ardeiul se curata, se taie marunt si se calesc 5 minute in ulei. Se adauga rosiile decojite, taiate felii, bulionul, sare piper, vegeta, busuioc. Se fierbe 10 minute.
Sarmale de post
Sarmale de post - Ingrediente: 1 cana de orez; 500g de ciuperci; 2 morcovi; 2 cepe; 2 linguri de ulei; 1 lingura delikat; o varza acra, piper, sare, 500g de suc de rosii
Mod de preparare: Ciupercile si ceapa sunt date la mixer, pana se obtine o pasta mai groasa. Morcovul este ras, peste el se adauga uleiul si delikat-ul si este pus spre a fi inabusit. Peste morcov, adaugam orezul si putina apa. Dupa ce orezul este fiert, se amesteca cu ciupercile si ceapa trecute prin mixer. Se lasa sa se raceasca dupa care se infasoara sarmalele. Pe fundul cratitei in care vor fi puse sarmalele, punem un strat de varza. Peste sarmale vom aseza un alt strat de varza, sucul de rosii cu doua cani de apa si doua frunze de dafin. Acoperim cratita si o lasam la cuptor 3 ore. Pofta buna!
Putem imbogati reteta de sarmale, adaugand in compozitie: stafide, nuca sau diferite legume.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu